War of the worldsSterf Spielberg!

 
 Ah, een goed ouderwets bioscoop bezoek. Een film met Tom Cruise, geregisseerd door Steven Spielberg genaamd war of the worlds, naar een boek van een van mijn favorite SF schrijvers, HG Wells.  Na films als eyes wide shut en the last samurai begon ik weer vertrouwen te krijgen in Tom en ik heb nooit echt een hekel gehad aan Spielberg (behalve dan om AI, sterf klote pinokkio uit de toekomst!!). Die twee namen zouden gecombineerd vrijwel garant moeten staan voor een bevredigende verspilling van 2 uur die ik ook had kunnen gebruiken voor zaken die wel productief waren. Zaken die bij hadden kunnen dragen tot meer verdraagzaamheid tussen ethnische groepen of meer veiligheid voor voetgangers in de binnenstad van Almere (die fietspaden zijn erger dan schuttersputjes in de Ardennen, ik zweer het!) Dit heb ik allemaal niet gedaan. Ik koos ervoor om in de pathe te gaan zitten (ik betaal godverdomme nog geld voor een kaartje!), popcorn te halen en af te wachten of Spielberg & Cruise hun werk goed gedaan hadden.
 
Niet dus!
 
Wat ging er mis met war of the worlds? Hoe kon een film met zoveel potentieel zo gruwelijk de mist in gaan? Waarom vond ik deze film over aliens slecht terwijl ik me wel prima vermaakt heb met Independance day (de meeste mensen vonden deze film slecht maar kom op mensen, het is toch grappig het witte huis opgeblazen te zien worden? Benieuwd hoe Bush daarmee om was gegaan..)
Het begon nog best veelbelovend met Cruise als ongeinteresseerde vader en 2 kinderen die maar wat aanmodderden. Ze komen erachter dat de stroom uitvalt en geen enkele electronisch apparaat doet het nog. (vreemd genoeg staat iemand nog wel te filmen met een digitale camera terwijl alle auto's uitgevallen zijn, eigenaardig nietwaar??)
Uiteraard komen de aliens aan op een gegeven moment (anders had de film net zo goed kunnen heten, Cruise and his disfunctional family) daar begon het eigenlijk al mis te gaan. Waarom? De aliens kwamen niet ana in spectaculair ruimteschepen maar via blicksemschichten die nauwelijks te zien waren. Goed werk Steven, maak de aankomst zo saai mogelijk (sarcasme..)
Toen de reactie van het Amerikaanse volk op rampen. Ik heb wel eens stomme menigtes gezien, maar een menigte die niet wegrent als de grond onder hun voeten openbarst vind ik absurd dom of dapper. Het ging nog verder. Niet alleen gingen ze geen dekking zoeken, ze gingen met z'n allen op elkaar staan om een verdacht gat te onderzoeken. De opmerking van een poltieagent dat daar beneden iets beweegt (hoera, ik mocht iets zeggen in een spielberg film!!!)  hielp nou ook niet bepaalt. Vervolgens stort de kerk in (de menigte rent 10 meter weg en verzamelt zich weer), er kruipt een heel lelijk en overduidelijk buitenaardse machine uit de grond die de menigte dreigend aankijkt ( de menigte rent 10 meter weg en blijft weer staan als een kudde mongolen) en dan openen ze het vuur! Eindelijk kiest de menigte ervoor hem te smeren. Alles wat ervoor nodig was was een dodelijk buitenaards monster dat mensen tot stof doet vergaan. De moed van de amerikanen kent geen grenzen! Cruise ziet iedereen om zich heen dood gaan en poogt met zijn kinderen de stad te ontvluchten op weg naar het mythische Boston, waar de moeder van zijn kinderen woont.  Ik zeg mythisch omdat er over Boston word gesproken alsof het Atlantis is en uiteindelijk wordt het ook weergegeven als een vroeg victoriaans paradijs waar niks gebeurt is!
 
De aliens grijpen natuurlijk stevig om zich heen en beginnen met het verzamelen van mensen en het hier en daar doodzappen, schijnbaar gewoon voor de lol want de menselijke wapens kunnen niet door hun energieschilden heenkomen (he wat sneu nou). Het is deze onkwetsbaarheid die het onmogelijk maakt ook maar 1 seconde te genieten van de toch spectaculaire beelden die je ziet van de machines en de gevechten. Niet dat je veel tijd krijgt om te genieten want Spielberg koos ervoor deze nauwelijks te laten zien (everyone dies, you get the point...) Op een gegeven moment zie je een hoop tanks op een heuveltje staan die lekker aan het schieten zijn op een onzichtbare vijand. Laagvliegende F-18's razen voorbij en apache's knallen er lustig op los. Naast de vraag welke gek F-18's zo laag laat vliegen  raak je helemaal in de war zodra alle tanks synchroon de heuvel overrijden (uit het zicht van de camera) en vervolgens allemaal netjes op de beurt ontploffen (schijnbaar want alles wat je ziet zijn vuurkolommen boven de heuvel uitkomen)
Dat is toch geen 21ste eeuwse film! We moeten toch iets meer zien dan wat domme ontploffingen achter een heuvel? 1 brandende HumVee moet de suggestie genereren dat de hele kolonne opgeblazen is. Dat is toch te goedkoop voor woorden? We hebben het hier over Spielberg, de man die elk budget kan krijgen die hij wil, elke acteur die hij wil en weg kan komen met kindermoord als hij wil. Waarom geeft hij de gevechten zo triest weer?
 
Het beste argument dat ik gehoord heb is dat Spielberg niet ging voor de massa scenes, maar bij Cruise en zijn gezin wil blijven. Tja, een aparte benadering maar niet bepaald bioscoop materiaal. Een scene van 4 minuten waarin je alleen cruise ziet die zich in een kelder verstopt uit angst voor het lawaai is misschien interessant voor liefhebbeners van films van Ed Wood (de man die slechts 4 stukken decor gebruikte zijn film over een buitenaardse aanval) maar voor ons verwend modern bioscoop publiek gaat het eigenlijk nergens over! De scene die op het kelder verstop spektakel volgde over een tentakel die het huis checkt (heel grondig) duurt vervolgens ook weer veel te lang. De psychologische mafkees Ogylby die bij Cruise & kids opgesloten zit maakt de situatie niet veel makkelijker. Uiteindelijk voelt Cruise zich genoodzaakt een einde te maken aan het geraaskal van de man en niemand snapt waar dat nou goed voor was. Maar dan komt het grote moment. We krijgen de aliens te zien!!
 
Deze zogenaamde 'superieure wezens' dronken uit een kapotte waterleiding en waren als de dood voor een fiets die van de muur stuiterde. De verklaring die ik hiervoor gehoord heb is dat deze gozers niet de elite waren maar slechts voetsoldaten gestuurd om een first wave te vormen. Ok prima, maar het voegt weinig toe aan het gevoel van sulligheid die ze genereren. De angst voor de fiets ging net een tikje te ver in mijn mening en wat deden die aliens daar eigenlijk? Een beetje chillen in hun nieuwe bezit? Hee jongens, parkeet je tripod of death in de buurt en kom mee een glaasje bloed pakken! Het is gratis!
Dus...terug naar het punt. Cruise wordt gepakt door de machines (die maar weigeren zijn verstopplaats met rust te laten, ze hebben er bijna een half uur film tijd in doorgebracht) en hij komt erachter wat de aliens doen met ons arme mensen. Ze gebruiken ons als plantevoeding! Oh God the horror! Uiteraard is er Tom cruise voor nodig om een slim plan te bedenken om te ontsnappen. Gooi gewoon een handgranaat in de machine (waarom dachten al die soldaten die ook in die kooi zaten daar niet aan? Militaire training is ook niet meer wat het geweest is...)
 
Na bijna 2 uur vraag je je af hoe ze de aliens gaan verslaan, de film is tenslotte al bijna voorbij. Mars Attacks loste dit op door oostenrijkse volksmuziek (een gevreesd wapen op mars). Independance day rekende af met de aliens door de mensen een computervirus te laten uploaden waarna het hele gespuis uit de lucht geknald werd. War of the worlds... laat de aliens vanzelf doodgaan. Ach he wat sneu nou. Schijnbaar konden ze niet tegen onze bacterien. He verdraaid! Ben je een superieur wezen, ga je dood aan bacterien op een planeet waar je een miljoen jaar geleden nog wel je super machines begraven hebt! Waren er toen nog geen bacterien? Konden ze met hun overduidelijk superieure technologie geen bacterien detecteren (iets dat wij al wel konden in de 17e eeuw). In elk geval, ze gaan vanzelf dood en zwalken maar wat rond tot ze doodneervallen. Dit levert wel de coolste gevechtscene op als een paar soldaten een raket in een machine pompen. Cruise krijgt een emotionele hereniging op met z'n ex vrouw in een idyllisch straatje in Boston en Morgan Freemen zwamt nog wat als afsluiting.
 
Totale verspilling van tijd en geld! Emotioneel gezwatel en budget filmkunsten die beneden het niveau van Spielberg zijn. Grove fouten in het script en een verhaal dat zulke hiaten vertoont dat het wel geschreven lijkt door een dementerende schrijver van baantjer. Ik heb me zelden zo slecht vermaakt en zo veel geergerd. Gaat deze film niet zien!!
 
Terug naar de NL index

Ben je het ermee eens dat Cruise een rukker is? Laat het weten!

dutchman@sucksornot.info